Той е една от гордостите на съвременна България - концерт-майсторът на

...
Той е една от гордостите на съвременна България - концерт-майсторът на
Коментари Харесай

Уникален случай. Защо Васко Василев напсувал руска учителка

Той е една от гордостите на модерна България - концерт-майсторът на Кралската опера в Лондон Васко Василев.

" Да, аз съм артикул на съветската школа. От десетгодишен бях в Москва в Централното музикално учебно заведение, елитното учебно заведение, където се подготвяха всички музиканти. Людмила Живкова искаше да ме изпрати в Съединени американски щати, само че по-късно тя умря и татко ми го извикаха в Централен комитет на Българска комунистическа партия.

Там Александър Лилов му споделил, да не помни за Съединени американски щати, само че може да ни изпрати в Москва. Дадоха на татко ми кола и апартамент и работата му беша да ме следи да отивам на уроци, това беше дотиране от страната ", описа в ефира на " На Фокус " Васко Василев

" Изгониха ме от Московската консерватория, бях на 17, таман победих на конкурс във Франция, върнах се и не устоях изпит по история на Комунистическа партия на Съветския съюз, бях напсувал и учителката по този предмет, само че истината е, че не бях взел подарък от Франция на завеждащата чуждестранния отдел в образователното заведение ", продължава разказа музикантът. 

Тогава Васко Василев отпътува за Лондон, парвоначално дружно с татко си.

Васко Василев показа, че татко му винаги е бил централна фигура.

" Но най-вече ме промени учителката ми в Русия, Майя Самуиловна Глезарова. Тя ми споделяше:  " Сега си добър цигулар, по-важно и да си добър човек ".

" Много от сътрудниците ми са украинци и руснаци. Веднага започнах да върша концерти в поддръжка на Украйна, и то с оркестри от музиканти, които са украинци и руснаци. Мисля, че Путин е бъзльо, сатва дума за политиката. Но той, в полза на истината, оказва помощ доста на културата ", сподели още музикантът.
Източник: standartnews.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР